Samfund

Find en strand nær dig – og tag med på opdagelse efter invasive arter

Foto: Friluftsrådet

Invasive arter truer vores danske natur. Men hvad er en invasiv art egentlig og hvorfor er den uønsket? Friluftsrådet igangsætter fra denne sommer en fælles formidlingsdag med miljøaktiviteter for på en spændende måde at gøre befolkningen klogere på vores udfordrede kyst og -havmiljø. I år er temaet invasive arter og finder sted søndag 14. juli på Blå Flag-strande over hele landet.

Rynket rose. Dræbergople. Sortmundet kutling. Penslet klippekrabbe.

De fleste har formentlig hørt om invasive arter ved vores strande og i havet, men mange af os kender dem ikke rigtigt eller har helt styr på, hvorfor de er uønskede.

Søndag den 14. juli sætter Friluftsrådet fokus på invasive arter i forbindelse med en ny fælles formidlingsdag om hav- og kystmiljøet i Danmark.

Det sker på Blå Flag strande over hele landet, for mærkningsordningen Blå Flag, som administreres af Friluftsrådet, er befolkningens garanti for strande med rent badevand, badesikkerhed og gode faciliteter; men når det Blå Flag vajer over en strand, signalerer det også, at der på stranden ydes en særlig indsats for bæredygtighed og miljø.

Det er der blandt andet behov for i forhold til invasive arter.

Den 14. juli kan børn og voksne være med til at bekæmpe invasive arter og samtidig på en sjov og spændende måde blive klogere på, hvad invasive arter er, hvor de kommer fra, hvorfor de er en trussel for det danske havmiljø og ikke mindst, hvad de kan bruges til.

På programmet på den fælles formidlingsdag er blandt andet krabbejagt og efterfølgende tilberedning af krabbesuppe på Herslev Strand i Lejre, bekæmpelse af rynket rose på Palmestranden i Frederikshavn, og snorkeldykning på Hejsager Strand i Haderslev.

Se alle arrangementer på Friluftsrådets hjemmeside.

Et nyt tiltag fra Friluftsrådet

Et af de konkrete bæredygtighedskrav i Blå Flag-ordningen er, at der på mindst en Blå Flag-strand i kommunen i løbet af sæsonen skal foregå en række miljø- og naturformidlingsaktiviteter til børn og voksne.

– Der er i forvejen mange fine natur- og miljøformidlingsaktiviteter på Blå Flag-strande, men denne særlige fælles formidlingsdag er et nyt initiativ fra Friluftsrådet og Blå Flag, som vi igangsætter for at give befolkningen en bedre forståelse for udfordringerne i kyst- og havmiljøet i Danmark. I år er temaet invasive arter og deres potentielle påvirkning af biodiversiteten, som vi gerne vil inspirere og motivere alle til aktivt at deltage i bekæmpelsen af. Så jeg håber, at rigtig mange dukker op på en af deltagende strande 14. juli, siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Fakta om Friluftsrådet

Friluftsrådet arbejder for at beskytte og passe godt på vores fælles hav- og kystmiljø. Det sker blandt andet gennem mærkningsordningen Blå Flag, der udover at garantere rent badevand, badesikkerhed og gode faciliteter på stranden har et særligt fokus på miljø, formidling og bæredygtighed.

Blå Flag-programmet ejes af organisationen Foundation for Environmental Education.

I sæsonen 2024 er der 142 strande i Danmark under mærkningsordningen Blå Flag.

Læs mere om Blå Flag på blaaflag.dk

Kommentarer