Livsstil og forbrug

Syv tips til en sommer uden madspild

Too Good To Go giver her syv gode råd til at undgå madspild. Foto: Shayda Torabi/Unsplash

Ved at udnytte dine rester, kan du spare mange penge på dit månedlige madbudget. Her er madspildsaktøren Too Good To Go’s bedste tips og tricks til at undgå madspild og spare penge denne sommer.

Fødevarepriserne buldrer op og er nu steget med 10% siden samme tid sidste år (Danmarks Statistik). Samtidig bliver der ifølge Miljøstyrelsen hvert år smidt 247.000 tons spiselige fødevarer i skraldespanden i de danske husholdninger, hvilket, udover at ramme pengepungen, også har store miljømæssige konsekvenser.

Og sommeren er ingen undtagelse. Varmere dage, ændringer i rutiner og mere spontanitet betyder nemlig ofte også mere madspild fordi vi glemmer alt om de gode vaner, når vi kommer ud af dagligdagens rutiner.

En undersøgelse foretaget af Too Good To Go viser, at frugt og grøntsager og brød er det, der oftest ryger i skraldespanden om sommeren i de danske hjem. Her vurderer 41% at de oftest smider frugt og grønt i skraldespanden, mens 40% vurderer, at de oftest smider brød ud.

Men det behøver slet ikke at være besværligt at reducere madspild og holde sommerferie med god samvittighed. Her er syv tips til at undgå spild og samtidig spare penge denne sommer:

1. Frys, frys, frys

Fryseren er din bedste ven, når du har mad eller drikkevarer til overs – og der er næsten ingen grænser for, hvad der kan fryses! Isterningebakker er ideelle til at fryse flydende rester såsom mælk, yoghurt, vin og kaffe, og ellers er det en god idé at fryse madrester i små portioner, så det er nemt at tage op igen, når du skal bruge det. Det samme gælder, hvis du fryser frugt eller grøntsager: Skær det i små stykker, så det nemt kan tages op til kage, smoothies eller is.

2. Udnyt resterne på sommerbordet

Der er utallige måder hvorpå du kan udnytte dine rester. Vi har spurgt vores brugere om deres favorit (madspilds)retter om sommeren. Her er især salater såsom kartoffelsalat, pastasalat og cæsarsalat blandt favoritterne. Desuden nævner mange også, at de ofte bruger resterne på grillen eller i wraps og pitabrød med alt godt fra køleskabet.

3. Køb med omtanke

Er ferien lige rundt om hjørnet? Drop indkøbsturen i dagene op til og brug i stedet alle dine rester i køleskabet – for eksempel i en tøm-køleskabet- tærte. Det er en simpel måde at komme af med både kød, pålæg og grøntsagerne i grøntsagsskuffen og samtidig spare penge!

4. Iskolde forfriskninger

Står dine frugter fremme i de høje temperaturer, så bliver de hurtigt overmodne. Men det betyder slet ikke, at de ikke kan bruges. Overmoden frugt har nemlig ekstra meget smag, hvilket betyder, at de egner sig godt i både smoothies og is, der er perfekt til en varm sommerdag. Du kan også fryse frugterne ned og brug dem som smagfulde (og flotte!) isterninger i vand, lemonade eller sangria.

5. Organiser køleskabet

Et organiseret køleskab kan spare dig for meget madspild. I et rodet køleskab glemmer du nemlig ofte det, der gemmer sig bagerst. Husk derfor at placere det, der har længst holdbarhed bagest og det der har kortest holdbarhed forrest, så du husker at bruge det. Husk også at “bedst før” kun er vejledende, hvilket betyder, at du ofte sagtens kan bruge varerne længere end datoen indikerer. Brug i stedet dine sanser til at se, dufte og smage om maden stadig kan spises.

6. Mindre portioner

Selvom det kan være fristende at lave store portioner, så der er mad til flere dage, så husk på ikke at lave mere mad end hvad du kan nå at spise. Alternativt kan du fryse resterne med det samme, så du er sikker på, at det ikke ender med at blive dårligt i køleskabet fordi spontane aftaler ændrer dine middagsplaner.

7. Brug Too Good To Go på rejsen

Vidste du, at madspildsappen Too Good To Go også kan bruges udenfor landets grænser? Too Good-To-Go appen kan benyttes i 17 lande, hvilket betyder, at der er mange muligheder for også at bekæmpe madspild samt spare penge, når du er på ferie. Prøv for eksempel Too Good To Go i Barcelona, Rom, Lissabon eller Palma De Mallorca og afprøv de lokale specialiteter til en god pris.

Kommentarer